Notification

Icon
Error

WMI service problem - It stops during Lansweeper scanning

Posted: Wednesday, April 22, 2015 11:52:51 AM(UTC)
Alexander Topcon

Alexander Topcon

Member Original PosterPosts: 1
0
Like
This issue has been solved! Click here to view the solution
Hello. On several computers in our network WMI service stops during Lansweeper scanning without error entries in Windows Event log. On the rest of computers it works without problems. When I try to start it manually, an error message displays:

"Windows could not start the windows management instrumentation service on local computer. error 1053: the service did not respond to the start or control request in a timely fashion."

I can start WMI after executing advices on this page. But WMI stops again after next scanning. At the same time WMI service works normally with other apps that uses WMI requests, for example System Information.
What is the reason?

Susan.A
#1Susan.A Member Administration Posts: 1,508  
posted: 4/22/2015 12:44:23 PM(UTC)
Question received via email as well. We're troubleshooting there.
Susan.A
#2Susan.A Member Administration Posts: 1,508  
posted: 4/28/2015 9:33:18 AM(UTC)
FYI for everyone: this issue is likely related to recent Lansweeper releases trying to configure a fixed WMI port on machines that generate RPC (firewall) errors. This process restarts the WMI service and appears to be causing issues on some machines.

We implemented a change in the 5.3 beta so that the scheduled tasks generated on the client machines by Lansweeper no longer restart the WMI service. They will still try to configure a fixed WMI port, but will no longer restart the WMI service in the process. This should hopefully resolve the issue.

Active Discussions

Lansweeper Specific software version only on windows 10 pc's
by  jdmhw6   Go to last post Go to first unread
Last post: 9/21/2018 3:03:17 AM(UTC)
Lansweeper Task Schedular
by  ddarlage  
Go to last post Go to first unread
Last post: 9/20/2018 5:39:40 PM(UTC)
Lansweeper LSPUSH Version
by  Charles.X   Go to last post Go to first unread
Last post: 9/20/2018 2:51:33 PM(UTC)
Lansweeper Report of Workstations and Displays w/Serial Numbers
by  Charles.X  
Go to last post Go to first unread
Last post: 9/20/2018 2:04:05 PM(UTC)
Lansweeper Defining single reg key in report
by  RC62N   Go to last post Go to first unread
Last post: 9/19/2018 9:26:51 PM(UTC)
Lansweeper Missing Laptop Encryption
by  RC62N  
Go to last post Go to first unread
Last post: 9/19/2018 9:13:52 PM(UTC)
Lansweeper Custom report for systems with multiple IP addresses
by  oagtexas   Go to last post Go to first unread
Last post: 9/19/2018 4:50:16 PM(UTC)
Lansweeper Systems with Processes running or not (not services)
by  ehorde  
Go to last post Go to first unread
Last post: 9/19/2018 3:46:52 PM(UTC)